Vacances sostenibles – Article de l’ham agost 2011-

Vacances sostenibles

Molta gent comença ara les seves vacances després de tot un any treballant i, la majoria, aprofita aquests dies per desplaçar-se i conèixer llocs nous. Però no perquè siguin vacances hem d’oblidar la nostra responsabilitat amb el medi ambient. A continuació us donem alguns consells perquè les vacances resultin més sostenibles.

Quant al transport, si és possible, és preferible moure’s en tren, el mitjà de transport per a llargues distàncies menys contaminant. A més, el tren ofereix opcions molt interessants, com l’”Interrail”, que permet viatjar per Europa a un preu molt assequible. En tot cas, si finalment es decideix anar amb cotxe, cal procurar anar amb el mínim de vehicles possible, no cal que 5 persones portin 5 cotxes. Una altra opció pel que fa al transport és fer cicloturisme, d’aquesta manera podem combinar el fet de conèixer nous llocs amb la pràctica d’esport.

Un cop ens haguem desplaçat fins al nostre destí per gaudir de les vacances, cal que la nostra estada sigui compatible amb la conservació dels recursos naturals del lloc: s’ha de fomentar el desenvolupament local deixant-ho tot com estava abans d’arribar o, si és possible, millor des del punt de vista mediambiental. Però aquest respecte mediambiental no val únicament per al camp i la natura, sinó que les ciutats també han de ser respectades des d’aquest punt de vista: utilitzar el transport públic, caminar o utilitzar la bici per desplaçar-se per la ciutat és una bona manera d’ajudar una mica al medi ambient.

Quan ja s’acosta el dia en què s’acaben les vacances és quan la gent decideix comprar algun detall per

portar als amics i familiars i, des d’aquest punt de vista, també es pot intentar ser respectuosos amb el medi ambient i amb les persones. Es poden trobar productes fantàstics que siguin de comerç just i locals, així sabem que no s’ha explotat a ningú i afavorim l’economia local i no la de multinacionals. A més, en els casos en què s’adquireixin productes de menjar, es pot procurar que aquests siguin ecològics, que són més sans i totalment respectuosos amb el medi ambient. Probablement els productes de comerç just, locals i/o ecològics siguin més cars, però val la pena escollir aquesta opció si així assegurem que es respecten totalment els drets humans i el medi ambient.

Un últim consell pot ser provar un nou tipus de turisme que opta per alentir el ritme de vida. Molta gent pateix estrès degut a la feina, els estudis o, simplement, la rutina diària; gaudir dels petits plaers, com unes vacances a baixa velocitat, és la millor manera de tornar amb el màxim d’energia per a la resta de l’any. No s’ha de fer res amb presses, són vacances, no s’ha de planificar, si no aprofitar per conèixer gent, el medi ambient, les cultures i les tradicions locals; però és important no tornar més cansat que quan es van començar les vacances.

Font: Font: www.ecologiaverde.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.