• Projecte: Naturalment, Esport a l’Estany
 • Any: 2015
 • Entitats: Limnos i Escola de Natura
 • Subvenció: Subvencionat pels ajuts a projectes d’educació ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

Presentació:

L’Estany de Banyoles és un espai natural de gran valor ecològic i paisatgístic, i per climatologia, dimensions, accessibilitat i situació esdevé un lloc ideal per a la pràctica lúdico-esportiva. Molta gent de la comarca i d’arreu del món hi realitza activitats esportives durant tot l’any, ja sigui pel gaudi personal o en l’àmbit de la competició. La conciliació de la pràctica lúdico-esportiva i la imprescindible conservació de l’entorn és possible, però cal no donar-ho per fet. És necessari regular les activitats, zonificar i, sobretot, i aquest és l’objectiu del projecte «Naturalment, esport a l’Estany», educar i sensibilitzar els usuaris i les usuàries de l’espai natural de l’Estany per assegurar que les activitats esportives generin el mínim impacte ambiental.
El projecte l’ha esta desenvolupant l’Escola de Natura de Banyoles i Limnos com a promotora, i ha rebut un ajut per actuacions d’eduació i sensibilització ambiental de la Generalitat de Catalunya. Disposa del suport de totes les institucions amb relació a l’esport i el medi ambient, i de les entitats més destacades en l’organtizació d’esdeveniments esportius al voltat de l’Estany: col.laboren l’Ajuntament de Banyoles, l’Ajuntament de Porqueres, el Consorci de l’Estany, el Consorci Esportiu de l’Estany de Banyoles, el Consell Esportiu del Pla de l’Estany, la Càtedra de l’Esport i Educació Física de la UdG, el Museu Darder i el Club Natació Banyoles.


Resum del projecte:

El projecte ha consistit en la realització de diverses activitats com l’elaboració d’un conte infantil de la col·lecció “El Blauet de l’Estany” i que porta per títol «En Baluet i l’esport a l’estany», la celebració del “Dia de l’Estany” dedicat a l’esport i la natura i el disseny i producció de material expositiu fix i mòbil que conformen un espai d’interpretació de l’Estany per a la sensibilització i educació ambiental dels esportistes i acompanyants També s’ha fet un estudi pel seguiment de la sensibilització i l’educació ambiental en els esdeveniments esportius a l’Estany de Banyoles durant l’any 2015 que ha permes la realització d’aquest material i la proposta d’un document de bones pràctiques ambientals per a l’organització d’esdeveniments i per a la pràctica esportiva a Banyoles que esperem s’aplicaran a partir d’ara a l’Estany.
Tant els materials com el document seran presentats durant la jornada sobre l’esport en espais natural «Naturalment, esport a l’Estany» que tindrà lloc al Museu darder el proper 31 d’octubre i a on tothom esta convidat.


Activitat 1:

 • El nou conte de la col·lecció dels contes d’en Blauet

News_conteBlauet_set2015En el marc del projecte Naturalment, esport a l’estany a finals d’aquest mes de setembre es presentarà el 8è número de la col·lecció dels contes d’en Blauet: “En Blauet i l’esport a l’estany”

Activitat de presentació:

 • Hora del conte de la Biblioteca
 • Dijous 24 de setembre de 2015
 • a 2/4 de 6 de la tarda
 • per infants a partir de 3 anys

En acabat la presentació junts farem una manualitat per endur-vos a casa.

Altres activitats relacionades:

Exposició dels dibuixos originals del nou conte d’en Blauet
Biblioteca de Banyoles durant tot el mes de setembre.
Biblioteca de Porqueres durant tot el mes d’octubre.


Activitat 2 :

 • Torna la festa de l’estany! 11è DIA DE L’ESTANY

News_diaestany_set15DIUMENGE 26 DE SETEMBRE DE 2015

 • A les 10 h. VOLTA AMB BICICLETA a l’estany. Concentració davant l’Escola de Natura
 • A partir de les 11 h. ANIMACIÓ, JOCS i TALLERS AMBIENTALS al Parc de la Draga.
 • Presentació de la festa amb el cap gros i la cançó d’en Blauet
 • Animació infantil
 • Tallers i jocs ambientals

En Blauet, la mascota

Com tot esdeveniment popular, el Dia de l’estany, compta amb una mascota, en Blauet.

Aquest ocell, simpàtic, de colors atractius i conegut per la majoria de nens i nenes, com el protagonista de la col·lecció de contes sobre l’estany, apareix i motiva a la participació cada any durant la festa.

On es realitza

El Dia de l’Estany es celebra, per suposat, prop de l’estany. Concretament al Parc de la Draga. Aquest és l’espai de referència de la festa, on la gent s’aplega per participar en les diverses activitats. Tanmateix, algunes activitats es desenvolupen en altres espais de l’estany.

Per saber on es realitzen les diferents activitats, consulteu el programa d’actes. Més informació al web de l’escola de natura de Banyoles.


Activitat 3:

 • Jornada sobre els esports i la conservació de la natura a l’Estany de Banyoles

Jornada tècnica sobre la realització d’esdeveniments esportius a l’Estany de Banyoles, i la conciliació entre la pràctica esportiva i la conservació de la natura a través d’actuacions de sensibilització i educació ambiental.

Jornada web1Jornada web2

DATA: Dissabte 31 d’octubre de 2015
LLOC: Museu Darder (plaça dels Estudis, 2 – Banyoles)
HORARI: De 10 a 14 h i de 15.30 a 18 h

INSCRIPCIÓ. La inscripció és obligatòria i gratuïta.
Formulari d’inscripció: (Consulta el pdf del programa)
Dinar gratuït per als participants inscrits abans de dijous 29 d’octubre
Es lliurarà certificat d’assistència.

PROGRAMA. Podeu descarregar-vos el programa en pdf aquí: Jornada web
SESSIÓ DE MATÍ
PONÈNCIES

 • 10.00 h Benvinguda
 • 10.10 h Presentació del projecte “Naturalment, esport a l’Estany”.
 • 10.30 h El turisme ambiental i esportiu a l’Estany de Banyoles. Sr. Oriol Sallent i Bonaventura. Professor de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona i del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de la Universitat de Vic. Col·laborador de la Universitat Ramon Llull – IQS.
 • 11.15 h Descans
 • 11.45 h Els valors naturals de l’Estany de Banyoles i la seva conservació. Sr. Xavier Vila i Portella. Professor de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona i investigador de l’Institut d’Ecologia Aquàtica.
 • 12.15 h Els valors de l’esport en els espais naturals.
  Sr. Víctor López i Ros. Professor de la Facultat d’Educació i Psicologia i director de la Càtedra d’Esport i Educació Física-Centre d’Estudis Olímpics de la Universitat de Girona.
 • 12.45 h La freqüentació durant els esdeveniments esportius a l’Estany de Banyoles.
  Sr. Albert Cargol i Roura. Alumne de la Facultat de Geografia de la Universitat de Girona i autor
  del treball de final de grau “Estudi de la freqüentació de les activitats esportives, turístiques, culturals, educatives i de lleure de l’espai d’interès natural de l’Estany de Banyoles”.
 • 13.00 h Debat
 • 14.00 h Dinar

SESSIÓ DE TARDA. EXPERIÈNCIES

 • 15.30 h Experiència de bones pràctiques ambientals en esdeveniments i equipaments esportius als espais naturals protegits de la Diputació de Barcelona. Diputació de Barcelona
 • 16.00 h Experiències de bones pràctiques en esdeveniments esportius en espais naturals.
  Federació Catalana de Ciclisme (BTT), Federació Catalana de Piragüisme,
  Federació Catalana de Rem i Federació Catalana de Triatló.
 • 17.00 h Presentació de bones pràctiques de sensibilització i educació ambiental en esdeveniments esportius a l’Estany de Banyoles. Projecte “Naturalment, esport a l’Estany”.
 • 17.30 h Debat
 • 18.00 h Final de la jornada

Organitzen: Limnos, Escola de Natura de Banyoles.
Amb el suport de: Generalitat de Catalunya. Departament de Territori i Sostenibilitat.
Col·laboren: Ajuntament de Banyoles, Ajuntament de Porqueres, Museu Darder de Banyoles, Club Natació Banyoles, Consorci Esportiu de l’Estany de Banyoles, Consell Esportiu del Pla de l’Estany i Càtedra d’Esport i Educació Física de la UdG.
Enllaços: www.museusdebanyoles.cat, www.limnos.org


 


Activitat 4:

Vine a plantar un arbre en favor de la pràctica de l’esport de forma sostenible a l’Estany de Banyoles

• Diumenge 1 de novembre a les 11h.
• Plantada d’arbres a la zona dels aiguamolls de la Puda

Realitzarem una plantada d’arbres simbòlica a la zona dels aiguamolls de la Puda. Es plantarà un roure per cada un dels esports que es practiquen a l’Estany de Banyoles.
Aquest acte serveix per tancar el projecte “Naturalment, esport a l’Estany” de l’any 2015, però amb la intenció de seguir divulgant durant el 2016 les virtuts de la pràctica de l’esport en espais naturals, i de la necessitat que aquesta sigui respectuosa amb els valors naturals i amb el medi ambient en general.

Data: Diumenge 1 de novembre de 2015
Hora: 11:00h
Lloc de trobada: Font de la Puda
Material: Podeu portar guants i una galleda per regar l’arbre. L’organització disposarà també de material.
Per més informació: limnos@limnos.org i www.limnos.org


 

Activitat 5:

Concurs Instagram “Naturalment, Esport a l’Estany”
#EsportiNaturaBanyoles

Bases del Concurs en pdf: BASES INSTAGRAMdef
Esport i conservació de la natura a l’estany de Banyoles

Concurs sobre la conciliació entre la practica esportiva i la conservació de la natura a l’Estany de Banyoles. Capta amb una fotografia la vida natural a l’Estany durant la teva pràctica esportiva habitual o durant les competicions esportives. El dissabte 24 es celebra el Festival de Dragonboat i el diumenge la travessia curta de l’Estany al Club Natació Banyoles.

BASES GENERALS DEL CONCURS

Entraran a formar part del concurs totes aquelles persones que pugin fotografies a Instagram amb el hashtag #EsportiNaturaBanyoles
El concurs començarà el 24 d’octubre i acabarà el 26 d’octubre de 2015.
Les fotografies hauran d’estar fetes i pujades en el període del concurs.
La participació al concurs és gratuïta.

PREMIS I JURAT

1. El jurat estarà̀ format per personal especialitzat en fotografia, per un membre representant de l’Escola de Natura de Banyoles i per un representant de Limnos.
2. Es valorarà, la qualitat de la imatge i el seu tractament amb Instagram, l’originalitat de la fotografia, l’eslogan de l’etiqueta, la promoció que es faci de l’esport i de la conservació de la natura. Si a judici del jurat no s’hagués presentat imatges amb qualitat suficient, el concurs podria quedar desert.
3. La decisió del jurat és definitiva, però es reserva el dret a modificar la seva decisió si els/les guanyadors/es no contacten amb l’organització abans de les 21:00h del 29 d’octubre. En aquest cas, es seleccionarà com a guanyador/a la següent imatge amb vots del jurat.
4. Els/les guanyadors/es seran contactats a través d’un missatge a la seva fotografia. El nom del guanyador/a es farà públic als comptes de Facebook i Twitter de les entitats promotores. Els/les guanyadors/es hauran de posar-se en contacte amb l’organització al correu electrònic info@limnos.org.
5. Llista de premis:
– Primer: Un val de regal per valor de 75 euros en una llibreria.
– Segon: Un val de regal de 35 euros en una llibreria.
– A la millora imatge esportiva: Un val de regal de 30 euros en una llibreria.
– A la millor imatge ambiental: Un val de regal de 30 euros en una llibreria.

ÚS DE LES IMATGES I LES DADES
1. Les imatges publicades a Instagram amb #EsportiNaturaBanyoles seran públiques tant a les webs de les entitats promotores com a les seves xarxes socials.
2. Pujar les fotografies a Instagram amb #EsportiNaturaBanyoles implica el permís perquè ens posem en contacte amb els guanyadors/es a través d’un missatge a la fotografia. Els noms dels guanyadors/es també es farà públic als canals indicats prèviament.

ADICIONAL

1. L’organització no es fa responsable de cap problema o error tècnic d’un sistema online informàtic, servidor o proveïdor, equip informàtic o error de software de qualsevol correu electrònic que pugui produir-se.
2. La publicació d’imatges a Instagram amb el hashtag #EsportiNaturaBanyoles significa l’acceptació de: aquestes bases, les condicions d’Instagram (que poden consultar-se a: http://instagram.com/legal/terms/), i la decisió inapel·lable del jurat.