7 de maig Pedalada en bicicleta connectant Olot, Banyoles i Girona

Com a part del cicle Les causes de l’Arcadi Oliveres el proper dissabte dia 7 de maig hi haurà una pedalada en bicicleta connectant Olot, Banyoles i Girona, per reivindicar el mobilitat sostenible i un transport públic efectiu i accessible.

La mobilitat és un dret que a les darreres dècades ha estat individualitzat, privatitzat i lligat al cotxe i als combustibles fòssils. I ara està en crisi.

Davant emergència climàtica, crisi energètica, pujada preus combustibles o mala qualitat de l’aire, reivindiquem a comarques gironines, i arreu, polítiques públiques que apostin per la mobilitat sostenible i connectin el territori amb un transport públic que sigui una alternativa real, efectiva i accessible al vehicle privat. Que els recursos no vagin a la indústria fòssil, subvencionant el vehicle privat i sí a les opcions col·lectives, públiques i netes.
Per aquestes raons es convoca la pedalada reivindicativa.

-8h. Sortida d’Olot
-11.30 a 12h. Avituallament a Banyoles.

 • 14h Arribada a Girona amb dinar popular i concerts.

Es pot fer trams. Olot- Besalú- Banyoles- Sarrià de Ter- Girona.

Hi haurà remolc per portar les bicicletes fins a Olot, per els que vulguin fer aquest tram. El mateix servei portarà les bicicletes de tornada de Girona a les 6h.

Per apuntar-se al formulari;
usem.liberaforms.org/movem-nostransportpublic

Des de les 11 fins a la 1 a la Plaça Major de Banyoles trobaràs:

Informació sobre transport sostenible al Pla de l’Estany.
Animació per els més menuts.
Música per tothom.
Avituallament per els intrèpid ciclistes.
Punt per afegir-te al tram Banyoles-Girona.

Jornada d’anellament al Prat de Sant Nicolau

L’associació Pinyaroca va organitzar una activitat l’1 de maig de 2022 per famílies de Sant Miquel de Campmajor consistent en una jornada d’anellament d’ocells al Prat de Sant Nicolau (Sant Miquel de Campmajor, Rocacorba).

Els participants van poder veure en què consisteix aquesta tècnica per estudiar els ocells i van poder veure d’aprop espècies com la merla, el tallarol de casquet, la mallerenga blava i la carbonera o el pinsà comú. I encara vam tenir temps per descobrir una granota pintada i larves de salamandra.

L’espai del prat de Sant Nicolau és de propietat privada, i hi trobem un castanyer catalogat com a arbre monumental. Recentment la propietat i l’ajuntament han millorat l’estat del prat, han ordenat l’aparcament amb una tanca i han re dirigit la ruta de pujada a Rocacorba. Limnos va col·laborar amb un plafó informatiu col·locat a l’entrada del prat.

La desbrossada de la vegetació de l’espai ha posat a la vista innombrables restes de deixalles de quan la zona era un punt habitual de pícnic per tota la gent de la comarca fa bastants anys, i que encara resten a l’espai. Es va aprofitar per recollir una saca de restes, malgrat encara hi ha moltes deixalles visibles a la zona.

Papallones – l’article de l’ham del maig 2022-

El descens de les poblacions de papallones és un fet evident. No només ho clama la generació de gent més gran dient que “abans es veien moltes més papallones que ara” sinó que està demostrat científicament.

Al 1994 es va iniciar a Catalunya una xarxa de seguiment de papallones diürnes (ropalòcers) per investigar com les poblacions d’aquestes espècies canviaven al llarg dels anys i relacionar-ho amb els diferents hàbitats.

Havent iniciat la temporada 29 (és l’estudi més antic de la zona Mediterrània) s’han trobat 190 de les 201 espècies citades a Catalunya i estan participant 205 col·laboradors repartits per tots els Països Catalans, incloent les illes Balears. Amb aquest gran volum de dades s’ha aconseguit molta informació sobre la biologia d’aquest grup i sobre les seves preferències d’hàbitat. I també, s’ha corroborat que un 70 % de les espècies estan en regressió.

Al Pla de l’Estany es realitza un dels itineraris que forma part de la xarxa a la zona de Can Morgat, prospectant les llacunes, els camps i una zona d’’alzinar, des de l’any 2007. Durant aquests anys s’han comptabilitzat 57 espècies diferents i més de 12.000 individus. Entre aquestes, es troba el brocat variable (Euphydryas aurinia) protegida pel Conveni de Berna i la Directiva Hàbitats. La més abundant és la blanqueta de la col (Pieris rapae) i l’època amb més abundància és la primera quinzena de juny.

Per millorar aquesta situació de pèrdua de biodiversitat és essencial una bona gestió del territori; com reduir les segues dels marges i afavorir una activitat agrària sostenible entre altres.

web del projecte: www.catalanbms.org

Un tren tram d’Olot a Girona passant per Banyoles – l’article de l’ham de l’abril 2022-


Tenim la necessitat de reduir l’ús dels combustibles fòssils, afrontar l’encariment del combustibles i la impossibilitat d’un canvi pràctic en la mobilitat amb vehicle privat.. El tren tram Olot Banyoles Girona pot aportar solucions a la mobilitat urbana i interurbana de la Garrotxa, el Pla de l’Estany i el Gironès amb un mitjà de transport àgil, sense emissions, accessible i segur.

Recentment ha sorgit una iniciativa ciutadana que treballa per fer realitat un nou model de mobilitat sostenible, segura i saludable, amb l’impuls del ferrocarril. Els ferrocarrils són cars de construir però tenen l’avantatge que costen la meitat d’explotar, per viatger, que el bus i que per la seva confortabilitat atrauen de mitjana un 50% més de viatgers. A la llarga, resulten més econòmics. Per això Europa està plena de ferrocarrils, tramvies o tren trams. A més, gasten per viatger la tercera part d’energia d’un bus i la dècima que un cotxe. Permeten utilitzar energia elèctrica renovable amb la qual cosa les seves emissions de carboni són zero. També ofereixen una baixa contaminació acústica i accidentalitat molt inferior a la mobilitat per carretera.

De moment és una proposta, que s’està treballant, tot i que ja s’han calculat les necessitats d’inversió, se’n justifica la idoneïtat i planteja un traçat amb un conjunt de parades, i que al pas pel Pla de l’Estany cal definir. Es donaria servei a unes 250.000 persones. Podeu trobar més informació a trentramolotgirona.org

Pedalada 6 racons de Banyoles

que pots descobrir sense baixar de la bicicleta

Quan? Dissabte 2 d’abril

Punt de sortida a l’Escola la Draga a les 10 del matí.

Sortida familiar de 8km amb Joc de pistes i un detallet final!

NO cal inscripció. Arribada Paratge Margalef.

Per una Banyoles transitable amb bici!

Nou curs de papallones 2022!

Limnos, conjuntament amb el museu Darder organitza aquesta primavera i estiu del 2022 un curs de 4 sessions per aprendre a identificar diferents espècies de papallones diürnes que trobem a Catalunya. La professora del curs serà la Lídia Salvanera, biòloga i educadora ambiental especialista en lepidòpters (papallones diürnes). Aquest curs estava preparat pel 2020 però es va haver de cancel·lar per les restriccions logístiques i la situació d’emergència sanitària d’aquells mesos.

Es farà una classe teòrica al Museu Darder per veure les seves característiques i conèixer les diferents famílies que trobem aquí. Posteriorment, es realitzaran tres sortides de camp visitant tres hàbitats ben diferents i així poder observar el màxim de papallones diferents. A la primera sortida anirem a una zona de terra baixa mediterrània, al Pla de l’Estany; explorant primer les llacunes de Can Morgat (on es realitza un transecte del CBMS des del 2007) fins l’inici del Puig Clarà. A la segona, coneixerem la muntanya mitjana, a la comarca de la Garrotxa, i a la tercera, ja entrat a l’estiu, en enfilarem pels prats de la muntanya més alta de la Garrotxa, possiblement al cim del Comanegra.

Dates:

 • 31 de maig. Sessió teòrica al Museu Darder. 19’30 a 21h.
 • 4 de juny. Primera sortida (terra baixa). 10 a 14h.
 • 18 de juny. Segona sortida (muntanya mitjana). 9,30 a 14h
 • 2 de juliol. Tercera sortida (alta muntanya). 9 a 14h

Preu: 30 euros (20 els socis/es de Limnos)

Professora: Lídia Salvanera

Inscripcions: al correu de limnos (limnos@limnos.org i al Museu Darder (museudarder@ajbanyoles.org i 972574467)
Capacitat del curs: 20 persones

Resultat del XXIXè cens d’ocells aquàtics de l’Estany de Banyoles i el riu Fluvià

● L’ànec collverd, la polla d’aigua i la fotja presenten valors similars a anys anteriors, així com els dormidors d’esplugabous i corb marí gros.
● Destacar la presència de 76 cigonyes blanques hivernants i un número relativament mitjà de gavians i gavines.
● Destaca enguany el màxim nombre d’ànecs mandarins a l’estany de Banyoles.

Banyoles, 2 de febrer de 2022

Un any més, durant el gener s’ha realitzat el cens d’ocells aquàtics hivernants a totes les zones humides de Catalunya. Aquests censos permeten tenir una estimació aproximada del total dels ocells d’una regió o d’un país, i està coordinat per diferents entitats a nivell internacional. Limnos ha estat coordinant el cens d’ocells a l’Estany de Banyoles des de 1995, essent aquesta la 29ena edició, i a l’Illa de Fares i al Fluvià des del 2001. Aquest any el cens es va realitzar diumenge 16 de gener a l’Estany de Banyoles i el dissabte 15 al riu Fluvià, tot i que, s’incorporen totes les dades entre el 10 i el 20 de gener, incloent espais com el Pla de Martís. Han participat al cens 18 persones.


Una nova edició del cens amb bastant participació que va permetre fer dos grups per censar l’Estany de Banyoles.

La tendència general del cens ha estat de valors lleugerament inferiors al 2021 de les espècies més abundants, especialment els 204 collverds, les 24 polles d’aigua, o els 124 esplugabous. Les fotges i altres espècies s’han mantingut en valors similars.
En quan a les dades destacades, podem parlar de la consolidació d’un grup de cigonyes hivernants, i d’un grup de 15 ànec mandarins hivernant, corresponent a les dues parelles reproductores a l’Estany el 2021 i la seva descendència.

Una altra singularitat han estat els quatre ànecs híbrids entre collverd i cuallarg.
Com sempre, cal fer una menció especial pels gavians i gavines, els qual s’han mantingut en valors mitjans, amb un total d’uns 880 gavians i 143 gavines. Els censos de gavians son difícils ja que presenten diversa variabilitat i mobilitat entre dies i en una mateixa nit, utilitzant també per dormir teulats de naus industrials, pel que el seu valor pot ser subestimat. De fet durant els dies de cens no es van quedar a l’estany durant la nit, essent més abundants al migdia.
També s’ha fet un cens al riu Fluvià al pas per la comarca on destaca el números del dormidor de corb marí gros i espècies singulars com l’agró blanc i el duc.

Resultat del cens d’ocells aquàtics hivernants al Fluvià. Font: LIMNOS.

Aquests censos estan organitzats per Limnos però no serien possible sense la col·laboració de tots els participants, ja que és una activitat basada totalment amb el voluntariat ambiental.

Pla de l’Estany, 2 de febrer de 2022
LIMNOS-Ecologistes de Catalunya (A. de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l’Estany)
www.limnos.org limnos@limnos.org

Paisatges emergents- l’article de l’ham del març 2022-

A la nostra Comarca i arreu de Catalunya gaudim d’un paisatge valuós, ric, bonic… No és d’estranyar que ens espanti el pensament de veure’l esquitxat de molins eòlics o plaques fotovoltaiques, però el cert és que els combustibles fòssils s’estan esgotant i ens queda molt poc marge.
Amb dades de l’INSTITUT CATALÀ D’ENERGIA (ICAEN ) actualment només un 20% de l’energia prové de fonts renovables i d’aquest, un 61 % correspon a centrals hidroelèctriques; la resta, és d’origen eòlic o fotovoltaic bàsicament.

Segons l’ICAEN, al 2050 les necessitats d’electricitat s’hauran triplicat ja que l’energia provinent del petroli i el gas haurà disminuït molt, sinó desaparegut. L’ICAEN estima que per cobrir les necessitats energètiques de Catalunya, es necessitaran 950 km2 per ocupar amb plaques fotovoltaiques i/o aerogeneradors (un 3% del territori).

Llavors … si volem energia però ens costa acceptar que caldrà modificar el paisatge, tenim una paradoxa a resoldre.

Entre les coses a fer:
• Centrar l’atenció en l’estalvi i eficiència energètica i no només en la producció.
• Localment fer que la producció sigui propera al lloc de consum, creant comunitats elèctriques i posant plaques en tots els teulats possibles, centres comercials, polígons industrials …
• Consensuar democràticament, ciutadans i administracions, les superfícies (zones industrials, ports, llocs abandonats, despoblats, no emblemàtics…) on instal•lar aerogeneradors i/o petits horts solars, anticipant-nos a les grans comercialitzadores.

Convocatòria de l’Assemblea General Ordinària de Socis 2022: Dissabte 12 de març 2022

Assemblea General Ordinària de Socis 2022

Dissabte 12 de març 2022

18:00 h. Museu Darder de Banyoles (2a planta, entrada pel Museu)

Ordre del dia:

 • Lectura i aprovació, si s’escau, de l’acta de l’assemblea de l’any 2021
 • Resum de les activitats de l’any 2021. Lectura i aprovació, si s’escau
 • Presentació de l’estat de comptes de 2021 i aprovació, si s’escau
 • Propostes d’actuacions per a l’any 2022. Debat i aprovació
 • Pressupost per al 2022. Debat i aprovació
 • Qüestions diverses:
  • Resum de les altes i baixes de socis produïdes durant l’any 2021
  • Grups de treball organització interna
 • Torn obert de paraules.

Us esperem a l’assemblea!!

Publicació de la revista La Llúdriga Núm 98. Gen 2022

Us presentem la revista del gener del 2022 de Limnos, on teniu informació sobre:

 • El noticiari faunístic del Pla de l’Estany del 2022
 • Cinc mesos observant nius de cigonyes
 • Com conviure amb l’anomenada Revolució invisible
 • Els bitcoins, una altra gran amenaça mediambiental
 • Son perilloses les serps?
 • Som mobilitat: transformem el model de transport local cap a la sostenibilitat
 • DOSSIER ESPECIAL: Canviem el sistema, no el planeta: El decreixement, l’única adaptació possible a la crisi ecològica i de recursos /
 • DOSSIER ESPECIAL: Tornem a la “normalitat” o afrontem el col•lapse?
 • En record de Joan Pontacq Seguranyes

Podeu descarregar la revista aquí: Llúdriga_98

Esperem que us resulti interessant.

Recordeu que la revista està oberta a col·laboracions, propostes i a nous anunciants.