Limnos prioritzarà la protecció de l’Estany, el POUM i els projectes d’educació i sensibilització ambiental durant el 2015

  • L’associació LIMNOS va celebrar, el passat 7 de febrer, la seva assemblea anual, en la qual s’han aprovat canvis en la junta de l’entitat. Juanjo Butron ha estat escollit nou president.
  • Per l’any 2015 s’han aprovat els pressupostos més elevats dels 26 anys de Limnos, gràcies a la concessió de dos ajuts per a projectes d’educació i sensibilització ambiental de la Generalitat de Catalunya. Aquests seran els principals objectius de l’entitat, sense deixar de banda temes importants a la comarca com el Planejament urbanístic de Banyoles i el debat sobre la protecció de l’Estany o les actuacions de voluntariat ambiental.

Banyoles, 10 de febrer de 2015

Limnos va aprovar, en assemblea ordinària, la renovació dels càrrecs de la Junta directiva de l’entitat amb l’elecció d’un nou president-coordinador, Juanjo Butron, i una nova secretària, Anna Jiménez, així com la incorporació de nous membres com a vocals. Butron substituirà al càrrec a Moisès Jordi després de 10 anys al capdavant de la junta, i que seguirà com a vocal de l’entitat. Durant aquests 10 anys Limnos ha promogut diverses campanyes de defensa ambiental (Pla Director Urbanístic, purins, Sota Monestir, protecció de l’Estany, MAT, TGV, etc.); s’han iniciat projectes de voluntariat, s’han aconseguit diverses subvencions per projectes dedicats a la sensibilització ambiental (a l’Illa de Fares o pel voluntariat ambiental) i s’ha crescut com a entitat per adaptar-se a la nova situació social, econòmica i de comunicació, on les noves tecnologies han esdevingut una de les principals eines de difusió i on les crides d’atenció sobre problemàtiques ambientals d’interès comú i la sensibilització ambiental s’han convertit en dos dels eixos fonamentals de la seva actuació.

L’entitat ha presentat la memòria del 2014 amb més de 25 activitats fetes, entre les que destaquen algunes realitzades conjuntament amb el Museu Darder de Banyoles (dues exposicions, el concurs i un curs de fotografia), altres relacionades amb el voluntariat ambiental (cens de llúdriga, anellaments, caixes niu, etc.), el mes del consum responsable i els primers camps de treball de Limnos conjuntament amb la Coordinadora del Lleure del Pla de l’Estany subvencionats per la Generalitat de Catalunya.

En quan a les crides públiques sobre problemes ambientals s’han dedicat esforços a la carretera de l’estany, el POUM de Banyoles, el bé comunal (i el pla especial del Front d’Estany), la protecció de l’Estany i les al·legacions a una granja de porcs a Cornellà. Una de les tasques imprescindibles de l’entitat és la difusió. S’editen dos números de la revista “La Llúdriga”, es fan articles a la revista “L’ham” i es manté una intensa activitat a les xarxes socials. És de destacar que tota aquesta tasca ha estat possible gràcies a una despesa total de 5.200 euros aproximadament provinents, en un 50%, de les quotes dels socis -actualment són 102 persones associades-, i que juntament amb el treball voluntari i no remunerat dels membres de la Junta i altres voluntaris i voluntàries permeten mantenir l’activitat de l’entitat. Limnos es reivindica així com a una entitat de referència i de participació del Pla de l’Estany i de les comarques gironines en temes ambientals durant els últims anys, amb una gran activitat associativa i un important ressò mediàtic, cosa que té molt mèrit degut als pocs recursos econòmics i humans dels quals disposa.

Atents a l'Assemblea de Limnos

Finalment s’ha de destacar que, per al 2015, el pressupost de Limnos s’ha elevat fins als 38.000 euros, fet que suposa un increment de més del 500 % del pressupost habitual de Limnos, suposant un nou repte per a l’entitat. La major part d’aquest augment es deu a l’adjudicació, per un valor de més del 80% del pressupost anual, de dos projectes presentats a les “subvencions per a associacions i fundacions per al finançament d’actuacions i projectes d’educació i sensibilització ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya”.

Un dels projectes està dedicat a la sensibilització sobre la tortuga d’estany, realitzat conjuntament amb la “Fundació Emys”. L’altre és un projecte per sensibilitzar sobre l’esport i la conservació de la natura, denominat “Naturalment, esport a l’Estany” realitzat amb l’Escola de Natura de Banyoles, i amb el suport de totes les entitats i institucions relacionades amb la pràctica esportiva a l’Estany. La principal dificultat de l’entitat es poder disposar de diners per a poder invertir en aquests projectes, ja que la Generalitat no abonarà aquest diners fins d’aquí a uns mesos i manté un deute amb l’entitat des de fa més de dos anys com resultat d’altres ajuts concedits i desenvolupats.

És per això que Limnos aprofitarà per iniciar una nova campanya de captació de socis i sòcies per recuperar la vintena de socis que s’han perdut durant els últims anys, augmentar la seva base social, i esdevenir així més independents econòmicament.

Un perfil del nou president de Limnos

Un perfil del nou president de Limnos

A banda d’això, les principals propostes per al 2015, tal com s’han indicat en el titular, són el seguir treballant per la figura de protecció de l’Estany -demanant la creació d’un parc natural, amb la possible inclusió d’una figura complementària de Paratge Natural d’Interès Nacional per l’Estany de Banyoles-, incidir en les eleccions municipals a través de propostes, i presentar iniciatives sostenibles al POUM de Banyoles. Sense deixar de banda que, durant aquest mateix any, es realitzaran de nou els camps de treball, continuaran les activitats de voluntariat o el concurs de fotografia de la natura, entre altres.

Limnos segueix treballant, malgrat la crisi, de forma incansable per a la defensa, millora i divulgació del medi ambient i la sostenibilitat a la comarca del Pla de l’Estany.

Banyoles, 9 de febrer de 2015

Imatges del sopar posterior.

assemblea03
LIMNOS-EdC
Associació de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l’Estany
limnos@limnos.org

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *