La qualitat de l’aire que respirem. – Article de l’ham febrer 2015-

qualitat aire estacioUn dels avantatges que pot tenir viure lluny de les grans ciutats és ens preocupa poc la contaminació atmosfèrica. Malgrat això, respirar aire pur s’està convertint en un luxe, i no tothom en pot gaudir. No és el mateix poder caminar, córrer i fer esport en un espai natural que fer-ho enmig d’una ciutat, per més que sigui en parcs urbans. La majoria de components que generen contaminació atmosfèrica provenen de les emissions de gasos dels combustibles fòssils, especialment del trànsit. Molta gent es passa hores i hores dins el cotxe circulant dins la ciutat respirant els fums dels cotxes, i altres passegen tranquil•lament per centres urbans transitats, malauradament no sempre peatonals. Heu vist el color negre del drap quan netejeu els vidres interiors del cotxe? Proveu-ho.

Els compostos tòxics no són com la pols que queda retinguda al nas o la faringe, gràcies a la protecció natural del nostre cos, sinó que per la seva mida són capaços d’introduir-se a dins els pulmons produint inflamacions, complicacions respiratòries. Hi ha informes publicats per l’Organització Mundial de la Salut que confirmen la relació de la pol•lució amb el càncer de pulmó, malalties pulmonars com l’asma, cardiovasculars com l’ictus o cerebrals. N’hi ha molts de compostos: l’ozó, el diòxid de sofre, monòxid de carboni, sulfur d’hidrogen, benzè, clor, plom, cadmi, i no només provenen dels vehicles o la calefacció (gas, gasoil, gasolina, biodièsel…), també apareixen prop de centrals tèrmiques, incineradores, cimenteres, depuradores, fàbriques, refineries, indústries químiques, extraccions d’àrids, etc. L’origen d’aquests compostos tòxics com hem dit, són els combustibles, i és el dièsel el pitjor de tots, on s’alliberen productes com el diòxid de nitrogen. A Barcelona es supera sovint els límits màxims d’aquest compost, especialment quan hi anticicló. El clima poc plujós i anticiclònic del sud d’Europa accentua la pol•lució en aquesta regió. Des de la Unió europea estan estudiant obrir expedients a Catalunya per aquesta causa i ja s’han donat diversos casos en que s’ha hagut de reduir els límits de velocitat dels cotxes a l’entrada de Barcelona per intentar millorar la qualitat de l’aire. La Generalitat de Catalunya disposa d’una xarxa d’estacions de control de la qualitat de l’aire per a tot Catalunya que es pot consultar en directe al web, amb avisos via twitter i a través d’una aplicació de mòbil (Aire.cat). Les més properes a la comarca son la de Girona i la de Can Jordà a la Garrotxa. També a nivell d’estat espanyol existeix Caliope.

La salut està en joc, i més ara que la privatització de la sanitat farà cada cop més inaccessibles els serveis a la majoria de la població. Qualsevol mesura, per costosa que sembli, és una inversió de futur. Cal que la ciutadania es conscienciï d’aquest problema invisible, i actuï exigint el manteniment d’una bona qualitat de l’aire, i fent servir les eines existents per a fer-ne un control ciutadà. S’hauria d’utilitzar més la bicicleta i el transport urbà. Es clar que per fer això estaria bé l’establiment d’unes tarifes més ajustades de preu. Un aspecte molt rellevant es evitar l’ús de productes químics tòxics, o fabricats amb processos o materials tòxics com vernissos, pintures o dissolvents orgànics. A nivell polític es podrien regular les emissions dels cotxes i promoure cotxes més eficients i de baix consum, o fins i tot elèctrics, malgrat que la primera opció seria reduir el parc de vehicles a nivell global.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.