La Nova Llei de Residus – l’article el’ham del juny 2022-

L’esperada “Llei de Residus i Sòls Contaminats”, aprovada aquest 2022, resulta ser només parcialment satisfactòria. 

Si bé els grups ecologistes fa temps que exigim mesures efectives i basades en la reducció radical i el retorn d’envasos, el model de gestió de residus segueix massa corromput pels interessos econòmics que hi ha darrere de les empreses envasadores i del reciclatge. Per això, la nova “Llei de Residus i Sòls Contaminats”, és un document molt esperat per valorar la voluntat política de fer front a la crisi energètica, climàtica i de recursos. 

L’Aliança Residu Zero ha fet un seguiment del projecte de llei, i alerten que el resultat és poc ambiciós, tot i recollir algunes mesures polítiques positives. Destaquen la definició d’un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn d’envasos (SDDR) de begudes (tot i que no inclou la recollida de vidre i per tant no promou els cicles de reompliment de les ampolles). També que les empreses productores hauran d’assumir tots els costos associats al tractament dels residus que generen (incloent la recollida en vies públiques i medi natural), tot i que algunes categories de productes queden fora d’aquesta llei (ex: higiene íntima i càpsules de cafè). En negatiu, el text legislatiu promou massa el reciclatge i poc la reducció, i ha relaxat massa la prohibició de ftalats i Bisfenol-A, tòxics i disruptors endocrins presents en envasos. 

Haurem d’anar veient com l’Estat aplica aquest marc legal i caldrà confiar en que els territoris treballin a sobre d’aquesta llei amb polítiques més efectives ambientalment.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.