La Comissió Europea porta Espanya als tribunals per un tractament d’aigües residuals perillós per a la salut pública

Adjuntem el comunicat de premsa que va originar les notícies relacionades amb el mal funcionament de la depuradora de Banyoles situada a Cornellà del Terri.

Comunicat de premsa de la Comissió Europea

La Comissió Europea porta Espanya als tribunals per un tractament d’aigües residuals perillós per a la salut pública

Brussel·les, 26 de novembre del 2014

La Comissió Europea portarà Espanya als tribunals per no assegurar-se que les aigües residuals siguin tractades de manera adequada. A la Unió Europea, els estats membres han de tenir sistemes de recollida i tractament de les aigües residuals, atès que l’aigua no tractada suposa un risc per a la salut humana, les aigües continentals i els ambients marins. Espanya va ser avisada sobre aquest fet el 2003, concretament pel que fa a les àrees amb una població igual o superior a deu mil habitants. Tot i que alguns problemes s’han resolt des de llavors, el baix ritme de millora ha fet que la Comissió, partint de la recomanació el Comissari d’Afers Marítims, Pesquers i del Medi Ambient Karmenu Vella, porti el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

La legislació de la UE sobre el tractament d’aigües residuals urbanes data del 1991. A partir d’aquesta primera legislació, els estats membres tenien fins al 1994 per identificar “àrees sensibles” on es requeria un tractament més rigorós (les àrees sensibles inclouen àrees d’on s’extreu aigua potable), i fins al 1999 per instal·lar-hi sistemes de recollida i tractament d’aigua.

Espanya ha anat quedant enrere quant a implementació i quant a legislació, i els informes de les autoritats espanyoles mostren que encara hi ha una manca de tractament adequat a poblacions com Berga, Figueres i Banyoles, totes a Catalunya, i a Pontevedra, Marín, Poio i Bueu, a Galícia. Per algunes altres àrees (Bollullos Par del Condado, a Andalusia, i Abrera i Capellades, ambdues a Catalunya), la Comissió considera que les dades proporcionades o bé són incompletes o bé mostren l’incompliment dels estàndards apropiats.

Rerefons

La Directriu de Tractament d’Aigües Residuals Urbanes obliga als estats membres a assegurar-se que les poblacions recullen i tracten adequadament les seves aigües residuals urbanes. Les aigües residuals no tractades poden estar contaminades per virus i bacteris perillosos, de manera que suposin un risc per a la salut pública. També contenen nutrients com ara nitrogen o fòsfors, els quals poden danyar tant aigües dolces com ambients marins, ja que afavoreixen de manera excessiva el creixement d’algues que poden acabar “ofegant” altres éssers vius, en el procés que es coneix com a eutrofització.

MÉS INFORMACIÓ

En relació a aquesta notícia adjuntem aquest pdf amb informació oficial sobre la depuradora de EDAR de Cornellà del Terri. dbay_edar_banyoles

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.