Gairebé un milió de persones no tindrà accés a l’energia aquest hivern a Catalunya

Concentració a Girona per denunciar la situació de pobresa energètica de les famílies catalanes, convocades per la Xarxa per la Sobirania Energètica. 

Prop de 40 persones amb mantes i espelmes s’han concentrat aquest vespre al Punt de Trobada de la Rambla de Girona per denunciar la situació de pobresa energètica que a Catalunya pateix gairebé el 13% de la població i que té conseqüències sobre la salut de les persones, les relacions familiars, i el rendiment acadèmic, entre d’altres.

L’acte, convocat per la Xarxa per la Sobirania Energètica, vol visualitzar la precària situació que viuran moltes famílies aquest hivern degut a l’actual situació de crisi però, sobretot, al malbaratament energètic, l’augment del preu de l’electricitat i el gas i el monopoli de les empreses energètiques.

Amb més d’un 23% de la població activa en atur i la considerable reducció salarial que està patint bona part de la població (7% de mitjana), les contínues pujades de les factures d’electricitat i gas estan sent dramàtiques en multitud de llars catalanes, que encara no s’enfronten a un desallotjament.

Aquest fet, sumat als deficients sistemes de calefacció i aïllament de nombrosos habitatges, fa que ja siguin gairebé un milió de persones les que es troben en situació de discriminació energètica (més del 13% de la població).Aquest escenari previsiblement es veurà agreujat per les últimes pujades de l’electricitat, que ja suposen un 80% més del que es pagava fa 10 anys pel mateix consum, mentre el nivell adquisitiu no deixa de baixar, sense que des de les administracions públiques es busquin solucions per a les famílies amb menys ingressos.

D’altra banda, el progressiu control de l’energia per 5 empreses elèctriques i 3 petrolieres, promogut intensament fins i tot des d’instàncies públiques, ha conduït a una situació en la qual les administracions defugen la seva funció de garantir el benestar mínim de la població i de, al mateix temps, penalitzar els malbarataments dels béns comuns com l’energia.

Els manifestants gironins consideren que s’ha de preveure l’accés a l’energia de la població en condicions adequades mitjançant polítiques públiques que garanteixin un mínim a les persones empobrides i que penalitzin els malbarataments i acaparaments d’energia. “És hora també que s’acabin els abusos de les companyies elèctriques i que s’eliminin les barreres al fet que la ciutadania pugui generar la seva pròpia energia”, han afegit les entitats convocants.

La concentració de Girona se suma a les convocatòries d’altres ciutats catalanes, com la que s’ha fet a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, i espanyoles, com la de la Puerta del Sol de Madrid, convocada per la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético i altres entitats.

Seguiment a les xarxes socials:

Acció contra la #Pobresaenergètica

Xarxa per la Sobirania Energètica

http://canvimodelenergetic.wordpress.com/

Manifest per la sobirania energètica:

http://canvimodelenergetic.wordpress.com/manifest/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *