Escoles Verdes – Article de l’ham desembre 2011-

El programa Escoles Verdes promogut per la Generalitat de Catalunya, sorgeix com un compromís per donar suport a tots els centres educatius de Catalunya que volen innovar, incloure, avançar, sistematitzar i organitzar accions educatives que tinguin la finalitat d’afrontar, des de l’educació, els nous reptes i valors de la sostenibilitat.

Al Pla de l’Estany hi ha només dos centres que ja tenen el distintiu d’Escola Verda, que són el CEIP l’Entorn i l’IES Brugulat, són 2 representants inclosos en els més de 485 centre catalans que ja formen part del projecte. Aquests centres incorporen en el seu centre bones pràctiques des del punt de vista educatiu i ambiental. Normalment tendiríem a centrar-nos en fer una valoració negativa de la no participació dels nostres centres en aquests tipus de projectes, és a dir criticar els que no són escola verda. Però aquest cop toca elogiar aquests dos centres que en el seu moment van apreciar els valors que es potencien en els projectes d’Escola Verda, com són: promoure la participació activa de la comunitat educativa en el respecte amb l’entorn, incorporar els valors de l’educació per a la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida del centre i afavorir l’intercanvi entre els centres que comparteixen els mateixos objectius. Són valors que avui en dia haurien de ser essencials en l’educació i més enllà, no només durant el curs i en el centre escolar sinó també en la rutina del dia a dia. I més encara si tenim en compte el gran privilegi de viure en una comarca amb un alt valor paisatgístic, històric i cultural que no ens cansem d’alabar però que malauradament no estem apreciant com caldria.

El Programa Escoles Verdes és un projecte de centre i, per tant, la decisió d’incorporar-s’hi l’ha de prendre tota la comunitat educativa. Formar part d’aquesta xarxa de centres que voluntàriament han decidit, a través de l’educació per a la sostenibilitat, fer un canvi qualitatiu en el seu projecte educatiu, significa replantejar-se àmpliament el treball educatiu i l’organització del centre, i per tant, l’acceptació, per part de tota la comunitat educativa, d’uns compromisos bàsics que es concreten en: una voluntat explícita del centre de participar en el programa, es a dir, un percentatge significatiu del professorat ha d’estar disposat a participar activament en aquest procés d’innovació; un compromís de formació continuada, la formació és la base de la possibilitat del canvi; i un canvi d’organització i en la participació.

Estem segurs que en la majoria dels centres de la nostra comarca ja s’està educant amb aquests tipus de valors, per això animem a que s’informin sobre el projecte d’Escoles Verdes i puguin participar, aprendre i compartir l’experiència amb altres centres, per tal d’enfortir les relacions socials i el respecte amb el medi que ens fa viure. Podeu trobar més informació buscant “escoles verdes de Catalunya” al web www.gencat.cat.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *