Demanen informació sobre un vessament de purins a Vilademuls

Limnos i l’ANG han fet arribar una instància al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, per conèixer l’impacte del vessament de purins detectat a finals d’agost al municipi de Vilademuls. Així mateix, han sol·licitat ser informats de tots els tràmits i mesures que es prendran per sancionar els responsables d’aquest vessament.

A finals del passat agost es va produir un vessament de purins entre els nuclis de Sant Esteve de Guialbes i les Olives, al terme municipal de Vilademuls. Es calcula que el vessament podria haver estat del voltant de 8 milions de litres de purins. El director territorial d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jordi Aurich, va explicar que el vessament va ser fruit d’un “acte accidental”. Per a les dues entitats es considera inacceptable definir un fet d’aquestes dimensions com “accidental” i demanen que es prenguin les mesures oportunes i que es garanteixi el compliment de la llei.

De fet, el diputat d’ICV-EUiA a les comarques gironines, Joan Boada, ja va presentar a mitjan setembre una denúncia als Agents Rurals en tenir coneixement d’aquest vessament. Boada va criticar en seu parlamentària l’opacitat respecte de l’incident i va criticar les declaracions de l’ACA on s’afirmava que “en la riera seca no hi ha hagut afectació als peixos, quan és evident que en una riera que és seca, no hi ha peixos”. També va blasmar les declaracions de Jordi Aurich, director territorial del Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Girona,
a diferents mitjans de comunicació en què afirmava que no s’obriria expedient sancionador i Boada apuntava al fet “que el possible responsable del vessament, podria ser un familiar de l’alcaldessa de Vilademuls, de CiU”.

Limnos i l’ANG recorden que el Pla de l’Estany presenta un elevat risc de contaminació dels seus aqüífers. La permeabilitat del terreny facilita la filtració dels purins fins a les capes freàtiques amb la conseqüent contaminació dels aqüífers, situació molt greu, ja que és difícil i molt costós recuperar un aqüífer contaminat. Alhora, la qualitat de l’aigua dels aqüífers és indispensable per a la salut humana i dels ecosistemes que se’n nodreixen.

Els vessaments il·legals són comuns en aquesta zona i històricament hi ha nombrosos exemples d’aquest tipus d’afectacions. Les entitats ecologistes reclamen una major atenció davant d’aquest vessament i més transparència a les autoritats competents i, alhora, demanen que se segueixin els tràmits pertinents i es duguin a terme les sancions establertes en la normativa.

Finalment, cal esmentar que a causa de l’estat d’inanició de l’ACA a l’hora de fer les inversions necessàries, la zona afectada és una de les darreres de les comarques gironines on l’aigua domèstica no és potable per excés de nitrats. Plou sobre mullat en un lloc on els veïns paguen a preu d’aigua potable aigua que no és apta pel consum humà

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *