Banyoles commemora el Dia Mundial de les Zones Humides

• Aquest diumenge s’han organitzat dues activitats gratuïtes de descoberta de l’entorn i l’ecosistema de l’Estany

Banyoles commemorarà aquest cap de setmana el Dia Mundial de les Zones Humides, que se celebra avui dimecres 2 de febrer. El Consorci de l’Estany, el Museu Darder i l’entitat naturalista Limnos han organitzat per aquest diumenge dues activitats gratuïtes de descoberta de l’entorn i de l’ecosistema de l’Estany.

Dia Mundial de les Zones Humides 2022

La principal novetat serà una visita al laboratori de nàiades del Consorci de l’Estany. Es tracta d’una nova proposta dels Museus de Banyoles i el Consorci que, a partir d’ara, es programarà periòdicament com a nova activitat dels museus. La visita al laboratori de cria de nàiades, que es farà diumenge a les 11 del matí, permetrà conèixer la tasca que s’hi porta a terme i la seva importància, així com el cicle de vida de les nàiades i, a través d’elles, la diversitat de l’ecosistema.

Diumenge també s’ha organitzat una visita guiada al Paratge de les Cigonyes i els aiguamolls de la Puda. La visita, que començarà a 2/4 de 10 del matí de davant l’estadi Miquel Coromina i Morató, permetrà conèixer els valors naturals d’aquests espais i les actuacions de restauració que hi ha portat a terme el Consorci de l’Estany. Anirà a càrrec de Marc Fusellas de Limnos.

La informació de les dues activitats, així com la reserva, es pot fer a través del web dels Museus de Banyoles a www.museusdebanyoles.cat.

Les activitats de commemoració del Dia Mundial de les Zones Humides es tancaran el proper dijous 10 de febrer amb la xerrada ’18 anys cuidant l’Estany: un privilegi i una responsabilitat’, inclosa en els Dijous Culturals al Museu Darder. La xerrada anirà a càrrec d’Albert Tubert, director del Consorci de l’Estany i regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Banyoles, i Miquel Campos, tècnic coordinador del Consorci.

La xerrada està organitzada per l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament, l’Associació del Casal de la Gent gran i els Museus de Banyoles. Les places són limitades i cal inscripció prèvia.

Dia Mundial de les Zones Humides

El Dia Mundial de les Zones Humides commemora la signatura del Conveni RAMSAR, el 2 de febrer de 1971, per a la protecció dels ecosistemes aquàtics a nivell mundial. El conveni RAMSAR és el primer tractat internacional modern, de caràcter intergovernamental, sobre conservació i ús sostenible dels recursos naturals de les zones humides.

Des de 1997, cada any organismes oficials, organitzacions no governamentals i grups de ciutadans de tots els nivells han aprofitat l’oportunitat per realitzar actes i activitats encaminades a augmentar la sensibilització del públic en general sobre els valors de les zones humides i els beneficis que reporten a la societat.

Amb aquest pretext, i des de fa uns anys, el Consorci de l’Estany, l’associació naturalista Limnos i el Museu Darder cooperen per donar a conèixer el patrimoni natural i cultural de l’Espai Natural Protegit de l’Estany de Banyoles i commemorar aquesta data. L’espai va ser designat com a Zona Humida d’Importància Internacional i incorporat a la llista d’espais RAMSAR el 20 de desembre de 2002.

Diumenge 6 de febrer visita guiada al Paratge de les cigonyes i els aiguamolls de la Puda

Sortida al Paratge de les Cigonyes i els Aiguamolls de la Puda per tal de conèixer els seus valors naturals i les actuacions de restauració realitzades pel Consorci de l’Estany.

A càrrec de Marc Fusellas de Limnos.

Hora: 9:30h

Lloc de trobada: Camp de futbol de Banyoles (Estadi Miquel Coromina)

Més informació i reserves: limnos@limnos.org

Diumenge 6 de febrer. Entrem al laboratori de nàiades (Musclos d’aigua dolça)

Visitarem les instal·lacions del laboratori de cria de nàiades del Consorci de l’Estany, on coneixerem quina tasca s’hi du a terme i perquè és important. Ens centrarem en conèixer el cicle de vida de les nàiades i, a través d’elles, la diversitat de l’ecosistema.

  • Hora: 11h
  • Edat: No recomanada per menors de 7 anys.
  • Lloc: Laboratori de nàiades del Consorci de l’Estany.
  • Punt de trobada: Camp de Futbol Nou de Banyoles.
  • Durada: 1,5 hores

Més informació i reserves: Museu Darder de Banyoles, Tel. 972574467; comunicaciomuseus@ajbanyoles.org; ACTIVITAT GRATUÏTA

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.