Anem cap a la sisena extinció massiva? Part II -l’articlel de l’ham del setembre-

Estem dirigint-nos en l’actualitat cap a una 6ª extinció massiva? Els científics porten anys alertant que les dades actuals sobre la biodiversitat dels ecosistemes terrestres i aquàtics són molt preocupants.
Segons l’últim informe de la WWF, s’ha perdut, a nivell mundial, el 68% de les espècies de vertebrats durant els darrers 50 anys. Pel que fa a invertebrats (insectes, etc…) alguns de nosaltres recordem quan, anys enrere, en els viatges per carretera, havíem de netejar sovint el parabrises del cotxe que quedava ple d’insectes morts. Molts recordem també que no fa gaires anys, als estius, vèiem una gran diversitat de papallones visitant les flors dels testos al balcó de casa, fins i tot dins la ciutat… el seu declivi imparable és un fet. La importància dels insectes és tremenda: les abelles i moltes altres espècies són pol·linitzadores; a més els invertebrats són bàsics en les xarxes tròfiques dels ecosistemes. Si no hi ha invertebrats… les xarxes col·lapsen.

Sabem que les causes d’aquestes davallada global de la biodiversitat són diverses: el canvi climàtic, la desforestació, la destrucció habitats, l’ús de pesticides, la sobrepesca… l’ésser humà n’és el responsable.
I sí, sens dubte, una extinció massiva, si s’arriba a produir, afectarà greument la nostra espècie, perquè per sobreviure, nosaltres, els humans, depenem de l’equilibri i la bona salut dels ecosistemes.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.