Anem cap a la sisena extinció massiva? Part 1- l’article de l’ham del agost 2022-

S’han pogut detectar 5 extincions massives al llarg de la història de la vida a la Terra, uns 3.800 milions d’anys. Precisament aquestes extincions han servit als geòlegs per marcar fronteres entre diferents períodes de la història geològica de la Terra, per exemple, l’última d’elles, que va ocórrer fa 66 milions d’anys i que va acabar amb la desaparició dels dinosaures, marca el final del període Cretaci i el principi del Terciari. En aquell moment no només es van extingir els dinosaures sinó que també va desaparèixer més del 75% del total de la biodiversitat existent.

Les causes d’aquestes extincions han estat diverses; en el cas de la ja comentada del Cretaci/Terciari va ser causada per la col•lisió d’un asteroide i el posterior canvi climàtic que va provocar; en d’altres han estat episodis de vulcanisme massiu, canvis en el magnetisme terrestre, explosions de supernoves… De fet algunes d’aquestes causes encara no estan del tot clares i són objecte d’interessants debats científics.
Som a les portes de la sisena extinció massiva? Seria la primera vegada que una extinció d’aquest tipus és causada per una de les espècies que habiten el planeta: els éssers humans. A la 2ª part d’aquest article parlarem sobre la situació actual de la biodiversitat al nostre planeta i mirarem de donar resposta a aquesta pregunta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *