Aigües brutes a Banyoles

Fa uns dies ens hem assabentat que l’aigua de depurada a l’EDAR de Cornellà del Terri, la que recull les aigües residuals de Banyoles, Porqueres, Camós i Cornellà del Terri, té moments puntuals en que no funciona bé i aboca aigües al riu Terri que no compleixen les normatives europees de qualitat per les aigues residuals. Aigües amb nitrats i altres compostos que un cop al riu poden produir un creixement d’algues, poden esgotar l’oxigen i, en definitiva, dificultar la vida de la fauna i flora del riu, això com la disminució de la qualitat del seu entorn i el gaudi dels veïns de la Vall del Terri.

Estem sorpresos… Si ens queixem massivament i fent escarafalls quan els gavians embruten l’Estany amb els seus excrements, com és que no sentim cap ciutadà i ciutadana de Banyoles, Porqueres, Cornellà o Camós demostrar el seu malestar per aquesta situació?

Els banyolins i banyolines som molt solidaris amb els nostres veïns, fem fora els gavians de l’Estany amb falcons perquè marxin a defecar cap a Girona, Olot o la costa. No ens agraden que ho facin aqui. Com que no en tenim prou, a llavors va, i no depurem les aigües que extraiem de l’Estany i que un cop usades -teòricament- van a la depuradora. Les llencem brutes al riu Terri cap als municipis de Cornellà del Terri, Sarrià de Ter i altres municipis del curs mig i baix del riu Ter. Ja s’ho trobaran els que visquin riu avall, nosaltres anant fent amics i amigues.

Ah! I de l’orgull banyolí de ser propietaris de l’aigua de l’Estany, és que és un bé comunal propietat de tots els banyolins i banyolines, i no volem pagar canons a l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) perquè l’aigua és nostra. Carai com la cuidem! La potabilitzem per utilitzar-la, i després… Que la netegin l’ACA i el Consell Comarcal… I des de l’Ajuntament de Banyoles que hi diuen? Allò de mirar cap a altre costat: les competències no son nostres. Així, amb tota la cara!

I com és que la pepuradora no funciona bé? Té a veure amb que a Banyoles hi hagi una barreja d’aigües residuals amb aigües pluvials, connexions de clavegueres als recs, de recs a les clavegueres i altres malifetes caòtiques derivades de la manca de control en les construccions de les últimes dècades? Amb que hi hagi una despesa sobredimensionada d’aigua potable? Té a veure amb l’augment de concessions d’aigua de l’Estany de Banyoles a municipis del voltant? No ho sabem. Oh sí?

Sabem que l’àrea de medi Ambient de l’Ajuntament de Banyoles ha dedicat bastants esforços a millorar les connexions de recs i clavegueres, i a altres desastres que hi ha al subsòl banyolí. Però sembla que no és suficient , fonamentalment perquè partim d’una situació inicial molt lamentable.

Quines previsions té l’ajuntament davant el nou planejament urbanístic municipal que està redactant? S’ha tingut en compte el col•lapsament de la depuradora de cara a preveure el creixement en habitants de la ciutat? Es prendran en un futur immediat mesures per millorar el sistema d’aigües pluvials, recs i clavegueres de Banyoles? No ho sabem.

I sense parlar dels abocaments que encara hi ha als rius, com per exemple el col·lector d’aigues netes que aboca al “Remençà” a “Pont-Xemmà. Com és costum, i passa sempre, una claveguera connectada a un desguàs d’aigua pluvial El nostre pa de cada constructor. …Aqui té pillo, aquí te empalmo que diuen alguns.

Quantes preguntes, a finals del mes de novembre, per uns dies en que plourà molt i l’aigua s’emportarà la porqueria riu avall fins allà on no la puguem veure en el nostre dia a dia.

Notícies relacionades:

http://www.radiobanyoles.cat/noticia.php…

http://www.elpuntavui.cat/…/799320-tractament-daiguees-resi…

http://www.diaridegirona.cat/…/brusselles-denun…/699018.html

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.