250px-20080708_Chicago_City_Hall_Green_Roof

Teulats verds: fent una ciutat més habitable – article de l’ham del març 2016-

Sovint les ciutats son vistes com aglomeracions urbanes, poc atractives, amb edificis grisos, freds, amb soroll, amb molt ciment… Evidentment, és una interpretació, no a tot arreu és el mateix, però ens dona l’oportunitat d’obrir la porta a explorar interessants experiències com les cobertes o els teulats verds. Segurament podem visualitzar un terrat d’obra, amb antenes, xemeneies, equips d’aire condicionat.. a vegades amb un petit luxe d’una mica de terrassa amb un test… Actualment, ja podem trobar un conjunt d’arquitectes, paisatgistes i ambientalistes que treballen per donar més funcionalitat als teulats, més enllà de la seva funció de simple aïllant de l’exterior. La coberta verda és una construcció que integra acabats vegetals en les superfícies construïdes, tant en terrats com teulades. A vegades hi ha variants també per cobrir construccions verticals, i és quan parlem de murs verds o jardins verticals.

Les funcions de les cobertes verdes inclouen actuar com a aïllants tèrmics, ajudant a assolir fins a un 20 o un 50% d’estalvi energètic del consum de l’edifici, sobretot en refrigeració. En segon lloc son un gran aïllament acústic, contra els sorolls de l’ambient. Ho reconeix la mateixa Comissió Europea en diferents informes: les plantes (tant en teulades i terrats com en jardins verticals) formen una mampara natural contra el soroll produït pel trànsit rodat o per aparells de servei del mateix edifici (maquinària dels ascensors, equips d’aire condicionat…). Per això s’ha inclòs aquesta tendència arquitectònica a l’Estratègia d’infraestructures verdes de la Unió Europea. També ajuden a conservar i protegir els materials de construcció de l’edifici, a millorar la qualitat de l’aire de l’entorn absorbint partícules i CO2, poden reduir el risc d’inundacions en absorbir part de la pluja torrencial, suavitzen l’efecte illa de calor de les ciutats i finalment poden aconseguir un increment de la biodiversitat, tot millorant el paisatge urbà i les superfícies verdes. Aquests espais, actualment molt desaprofitats tenen un gran potencial per fer una ciutat més verda. Per aclarir conceptes, no es tracta de posar quatre testos, o muntar un hort urbà al balcó. Estem parlant de cobrir el teulat amb una capa impermeabilitzant, posar-hi terra i adobs, i plantar-hi plantes de forma intensiva, talment com un jardí, o fer-ho més extensiu, com una mena de gespa, prat o utilitzant plantes entapissant o aromàtiques que requereixin poques atencions. A nivell econòmic poden suposar una petita despesa extra, comparat amb una coberta tradicional, però cal pensar en l’estalvi energètic i en la repercussió en les despeses per exemple en comunitat de propietaris, si parlem d’edificis grans.

Cada cop son més les experiències existents de cobertes verdes a Europa, i ja hi ha ciutats que estan planejant normatives per obligar a construir cobertes verdes. A Barcelona ciutat han apostat des de fa temps per aquest concepte i han realitzat ja alguns estudis de com aplicar aquestes construccions verdes a la ciutat. Ja tenim exemples a la Biblioteca de Barcelona, murs verticals a l’edifici de la Tabacalera a Tarragona o fins i tot experiències innovadores artístiques en autobusos amb el sostre verd a l’Estartit o Barcelona. Se’ns dubte un nou repte per a arquitectes i paisatgistes, així com gestors i administracions, que han de definir com han de ser les ciutats on hem de viure, en un moment en que la salut, l’aire net i la qualitat de vida son cada cop més valorades pels ciutadans. Si heu de fer obres a casa, exploreu les possibilitats i penseu en com ens veuen des del cel, i com volem viure a les nostres ciutats.

 

Més info:

Cobertes verdes en edificis.

Terrat verd a la Vikipedia.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *