Grup de cigonya blanca sobre la Nutrex a Banyoles en pas migratori l'agost de 2015. Seguiment de Limnos.

Pas continu de grups de cigonyes en migració pel Pla de l’Estany

  • Des de primers d’agost han estat diversos els grups de cigonyes en migració que han creuat la comarca i en algunes ocasions s’han aturat a diverses localitats com Banyoles, Borgonyà o Mata a passar la nit, abans de continuar el seu viatge cap a l’Àfrica.
  • Més de 550 exemplars han estat censats en diverses ocasions entre el 4 d’agost i el 24, i encara se n’esperen més fins a mitjans de setembre.
  • Molts dels exemplars estan identificats amb una anella amb uns dígits alfanumèrics que permeten identificar exemplars de França, Alemanya, Suïssa i Suècia on van esser anellats quan eren polls i estaven al niu aquesta mateixa primavera o en anys anteriors.

Entre principis d’agost i mitjans de setembre és cada cop més habitual veure a Banyoles i altres localitats del Pla de l’Estany cigonyes blanques que marxen del centre nord d’Europa en direcció al nord d’Àfrica per passar un hivern més càlid i trobar més aliment. Alguns d’aquests estols passen de llarg i altres es queden a dormir una nit o fan parada per alimentar-se en camps o a l’abocador de Puigpalter.

Des del 5 d’agost han passat diversos grups, primer un de 85 a l’abocador, 130 el dia 15/8 van passar la nit a diversos punts alts de Banyoles (Nutrex, pisos de la Caixa, grues, Torres elèctriques…), 200 volant sobre l’Estany el 17/8, 78 el 18/8 es van aturar a diverses zones de Borgonyà, Puigpalter i Mata; un grup molt gran de més de 100 per Fontcoberta el 20/8, 35 més a Banyoles el dia 21 i 31 el dia 23. I segurament ens n’hem deixat algunes que no hem vist o no hem comptat del tot bé. Les cigonyes que s’aturen a passar la nit solen estar-se fins cap a les 9 o 10 del matí següent quan el sol ja escalfat prou per fer les corrents tèrmiques que els hi permetran enlairar-se i fer grans recorreguts amb poc esforç.

20150818_Cigonya_Banyoles_CFeoQ (5) - còpia 20150818_Cigonya_Banyoles_CFeoQ (6) - còpia

Cigonyes nascudes al centre d’Europa

S’han llegit unes 60 anelles a les potes de les cigonyes confirmant que venen de diversos països del centre d’Europa com França, Alemanya, Suïssa i Suècia. La majoria son exemplars nascuts aquest mateix any, que han estat anellats quan eren polls a dalt del niu al mes de juny i que ara fan el seu viatge que els portarà a travessar l’estret de Gibraltar cap a l’Àfrica en pocs dies. Membres de Limnos recullen dades per fer un seguiment anual del pas de l’espècie i les dades son informatitzades en una base de dades de l’Institut Català d’Ornitologia, per a poder obtenir-ne la màxima informació.

Podeu llegir una crònica i sentir-ne un tall de veu explicant el fenòmen a la notícia de Radio Banyoles del passat 18 d’agost: enllaç aquí

Pel que fa a la parella de cigonyes que cria a Banyoles, ja fa setmanes que els 4 polls nascuts enguany ja han volat del niu i han marxat cap als Aiguamolls de l’Empordà o ja cap a l’Àfrica. Ara han quedat només la parella d’adults que encara es poden veure per la zona dels aiguamolls de La Puda al sud de l’Estany. Els adults no realitzen la migració perquè provenen d’un projecte de reintroducció que els va fer perdre l’instint migratori. Passaran l’hivern entre els aiguamolls de l’Empordà, l’estany de Banyoles i Lleida.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *