Més de 2.000 ocells aquàtics censats en el “XXIè cens d’ocells aquàtics hivernants” del Pla de l’Estany de l’any 2015

•  Majoritàriament s’han detectat 5 espècies molt abundants com el gavià, la gavina, la fotja, l’ànec collverd i l’esplugabous. Hi ha un augment dels ànecs i els esplugabous, i una lleugera disminució de les fotges.

•  Segueix la tendència estable de la població d’ocells aquàtics de l’Estany de Banyoles, amb uns resultats d’una diversitat i riquesa d’espècies lleugerament més baixes comparats amb els últims anys. Destaca l’augment de gavians, l’absència d’espècies d’ànecs com el xarxet, el griset o el morell de cap-roig, presents altres anys, i el manteniment de fotges, ànecs i polles d’aigua.

cens 2015

20150110_105623

20150110_105654

DORMIDER

Un any més, aquest mes de gener s’ha realitzat el cens d’ocells aquàtics hivernants a totes les zones humides de Catalunya. Aquests censos permeten tenir una estimació aproximada del total dels ocells d’una regió o d’un país, i està coordinat per diferents entitats a nivell internacional. Bona part dels resultats i de la metodologia es pot consultar a www.gencat.cat/medinatural/censhivernal

Limnos ha estat coordinant el cens d’ocells a l’Estany de Banyoles des de l’any 1995 i a l’Illa de Fares, i amb la col.laboració de l’Associació de Naturalistes de la Garrotxa (ANGx),  des de l’any 2001. Aquest any el cens de l’Estany s’ha realitzat el dissabte 10 de gener a l’Estany i el diumenge 11 de gener al Fluvià,  tot i que en els dos casos es recolliran encara dades complementaries entre el 10 i el 20 de gener.

Aquest any els resultats han estat lleugerament negatius, llevat de l’augment d’ànecs collverd, per l’absència d’algunes espècies d’ànecs, una lleugera disminució de les fotges. Destaca que es manté elevada la població de polles d’aigua, el dormidor d’esplugabous en augment i la parella de cigonyes resident a la zona de Casa Nostra. Les llacunes de Can Morgat enguany han aportat molt poca diversitat, llevat de diversos cabussets i un blauet.

La baixa presència d’altres espècies d’ànecs hivernants podria estar relacionada amb aquest hivern amb temperatures tan suaus que ha fet que no baixessin més ocells del centre d’Europa, i també coincideix amb una hivernada molt baixa d’ocells als Aiguamolls de l’Empordà.

A la zona urbana destaca l’observació d’espècies molt boniques, però que tenen el seu origen en animals escapats de captivitat, com son el xibec, l’oca egípcia o l’ànec mandarí de coloracions espectaculars.

Com ja alertàvem l’any passat també hi ha hagut una major concentració d’ànecs i fotges al front d’Estany, que hem relacionat amb l’augment de la gent que els dona pa en aquestes zones. Això podria explicar l’augment d’ànecs collverd d’aquest any. Per sisè any seguit es manté el dormidor a les ribes de l’Estany d’esplugabous, uns ocells blancs que veiem en camps de conreu. S’ha pogut ja observar la parella de cigonyes que crien a la zona de la Puda, que després d’uns mesos voltant pels Aiguamolls de l’Empordà, ja comencen a preparar el niu per la temporada de cria.

Una de les dades més debatudes de cada any és la presència de gavians que han presentat unes xifres mitjanes al voltant dels 1.000 gavians i 188 gavines. Aquest any les tasques per espantar gavians van acabar a l’estiu, i hi ha hagut un lleuger repunt d’aquesta espècies sense arribar als màxims de 2.000 i 3.000 individus de fa uns anys.

També s’ha fet un cens al riu Fluvià on destaca la presència del dormidor de 60 corb marí gros, 3 cabussets, 2 blauet, 2 agró blanc i 68 ànecs collverd.

Aquests censos estan organitzats per Limnos però no serien possibles sense la col•laboració de tots els participants, ja que és una activitat basada totalment en el voluntariat ambiental. En el cens de l’illa de Fares al sector de la Garrotxa el cens l’ha coordinat l’Associació de naturalistes de la Garrotxa (ANGx). En total han participat 7 persones voluntàries en els censos.

cens 2015 Cens Estany 2005-2015

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *