Limnos reclama més dedicació a la conservació i manteniment de l’Estany

  • L’entitat en una carta al soci fa una valoració de la temporada d’estiu, criticant la manca de vigilants de l’Estany, i la continuïtat de problemes repetitius de cada any com la presència de pescadors en zones prohibides, acampades, bretolades, deixalles a l’entorn de passeres o camins i miradors abandonats sense gestió de la vegetació.
  • També alerten sobre l’augment de la pressió de les activitats humanes a l’Estany com les estassades de vegetació al front d’estany, la nova via Brava o la pèrdua d’un tros de camí inclòs al bé comunal en favor del Club Natació.
  • La declaració d’un Parc Natural o una figura de protecció major podria ser una resposta a aquests problemes, l’espai manté gran part dels seus valors singulars.

Un any més l’estassada de la vegetació al front d’estany, entre dues pesqueres prop dels Banys Vells, ha provocat la desaparició del balcar i el joncar que creixia a la zona i que formaven un bon hàbitat per a la nidificació d’ocells aquàtics interessants com la fotja, el balquer o la polla d’aigua, que enguany no hi han criat. Una gestió més acurada, estassant només una part ocasionalment, en podria ser una millor gestió.

Un any més seguim lamentablement sense vigilants a l’Estany, i amb un augment de les activitats i del turisme, que tot i ser bastant respectuós amb l’entorn, i efectuar pressió sobretot a la part urbana, també deixa petjada en forma de deixalles en passeres i miradors, tendes acampades a la riba de Porqueres, pesca en zones prohibides o persones intentant entrar embarcacions a l’Estany. Limnos ha detectat la pesca il·legal de crancs i peixos a la riera de Can Morgat aquest estiu. Les retallades en el manteniment de l’entorn de l’estany també es noten en l’estat de l’entorn, de miradors, deixalles i sovint excessiva vegetació. Es produeix la paradoxa que al final som els ecologistes que demanem que es desbrossi la vegetació per a poder utilitzar correctament camins o miradors. És denunciable la insuficient dedicació per a la cura, vigilància i manteniment de l’entorn, un espai que rep milers de visitants cada any i que acaba generant una imatge excessivament humanitzada i degradada del paisatge.

A favor de l’espai, ens hem de felicitar de les bones dades del seguiment de rastres de llúdriga, s’ha tornat a fotografiar dues vegades a la zona de Can Morgat, i de la cria de 4 polls de la parella de cigonya que cria a La Puda. Gràcies als camps de treball per a joves s’ha pogut també censar nius d’oreneta cuablanca, detectar ratpenats d’aigua, capturar crancs de riu americans, i valorar com a molt positiva l’ocupació de les caixes niu d’ocells col·locades per Limnos. Una mostra més que malgrat tot, la fauna i la flora lluiten per a mantenir les seves poblacions.

Finalment, una menció apart es mereix la gestió del bé comunal i de les activitats a l’Estany, sense oblidar que seguim sense prou informació sobre l’estat de la qualitat i quantitat d’aigua de l’estany, una reclamació que s’ha de posar urgentment sobre la taula. Sense informació i per decret s’ha instaurat una via brava per a l’entrenament de la natació a l’estany, per al gaudi de triatletes i nedadors, i sense cap compensació per als propietaris de l’aigua o per l’Estany. Una ocupació més per a l’Estany, més pressió i menys espai per a la natura. També el nou acord entre l’Ajuntament de Banyoles i el Club Natació ha acabat amb un tros d’estany més cedit al Club que perdem els ciutadans de carrer, una tanca més gran i més alta, unes contraprestacions a la ciutat ridícules, i una presa de pèl al bé comunal. Limnos seguirà vetllant com cada any per a la conservació d’un dels espais naturals més singulars de Catalunya.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *