Limnos mostra la seva sorpresa per les declaracions del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya sobre la creació del Parc Natural de l’Estany de Banyoles

noticia 1

Des de Limnos volem expressar la nostra sorpresa davant de les recents declaracions del conseller de Territori i Sostenibilitat. El Sr. Santi Vila va declarar que el Govern de la Generalitat no preveu crear el Parc Natural de l’Estany de Banyoles. Ho ha fet abans de la presentació de l’informe estratègic sobre els espais naturals protegits que serà presentat al Parlament de Catalunya aquesta tardor, i quan s’anunciava que l’Ajuntament de Banyoles havia estat emplaçat a una primera trobada per començar a parlar-ne. La compareixença al Parlament per informar de les línies d’actuació en relació als espais naturals protegits ha estat sol·licitada pel conseller fa uns dies i sembla que la trobada mencionada es celebrarà properament amb la directora general de Política Ambiental de la Generalitat de Catalunya.

És evident que cal revisar els límits d’un possible Parc Natural de l’Estany a partir dels treballs que recullen diverses propostes de delimitació, però no podem estar d’acord en la referència que diu que la conca lacustre de Banyoles no incorpora per si mateixa els requisits que han de complir els parcs naturals i que donen prestigi a aquests espais protegits. Sembla, per les paraules recollides, que proposar un parc natural per la conca lacustre de Banyoles seria poc exigent i poc rigorós, i que fer-ho banalitzaria i perjudicaria allò que valorem.

És cert, no obstant, que cal parlar molt, i per això el convidem a explicar-nos els motius d’una decisió tan contundent, basada en arguments de caràcter “acadèmic i científic” que recomanen no tirar endavant la creació del Parc Natural de l’Estany de Banyoles i en la manca de detall d’uns límits que, com hem mencionat, encara cal revisar. Desconeixem aquests aspectes de caràcter “acadèmic i científic” que recomanen no crear-lo i pensem que cal determinar els límits d’un futur Parc Natural de l’Estany de Banyoles.

De fet, estem esperant una conversa similar des del passat desembre del 2011, quan la resolució 392/XI del Parlament de Catalunya instava el Govern a redactar i a presentar un projecte de llei de declaració del parc natural de la conca lacustre de Banyoles en l’elaboració del qual “es tingués en compte els diversos actors socials, ecologistes i econòmics del territori”.

Pensem que a la trobada de les properes setmanes seria un bon moment.

Si el Departament de Territori i Sostenibilitat defensa que la protecció mediambiental no és un terme contraposat amb l’activitat econòmica, i que és clau per a poder promocionar el turisme de qualitat en aquesta mena d’espais i zones, la creació del Parc natural de l’Estany de Banyoles seria un complement imprescindible per la promoció de l’Estany com a espai turístic esportiu, combinant natura i esport en un dels espais naturals més excepcionals de Catalunya, que forma un conjunt paisatgístic de notables valors i amb sistemes naturals únics al nostre país.

Restem a l’espera de les oportunes explicacions amb una voluntat de treballar a favor de crear el Parc Natural de l’Estany de Banyoles.

Articles relacionats:

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2013/09/12/govern-no-preveu-crear-parc/634725.html

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/1-territori/11-mediambient/676971-el-govern-aparca-el-parc-natural-de-lestany-de-banyoles.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=portada&utm_source=rss&utm_medium=portada&utm_campaign=rss&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2011/12/15/generalitat-compromet-crear-parc-natural-lestany-banyoles/536250.html

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *