El projecte de Macroplanta de tractament de residus dels Clots de Forallac (Baix Empordà) desafia al Parlament de Catalunya

El Parlament de Catalunya va aprovar el passat 20 de març, una resolució per aturar d’una manera immediata el procés d’autorització del projecte d’una planta i iniciar un procés de debat amb els agents del territori.

El redactat de la resolució [veure annex] compta amb el suport d’ERC, CUP, IC, PSC, Ciutadans i PP. Convergència i Unió es va abstenir al primer punt però va aprovar el segon i tercer punt, respecte a la informació a la població i el compliment del pla territorial de gestió de d’infraestructures residus municipals de Catalunya.

La presentació de nou del projecte de Macroplanta de l’empresa Servitransfer, S.L. pel mateix solars adjunts a la Planta comarcal de transferència de residus, ubicada dins del perímetre de protecció arqueològica dels Clots de Sant Julià és una provocativa vulneració de l’acord del Parlament que, d’una manera explícita, demana aturar immediatament el procés d’autorització del projecte, i exigeix “informar la població adequadament i amb transparència de totes les gestions que s’estan duent a terme”.

A hores d’ara el projecte de Macroplanta, un altre cop, ha estat en període d’informació pública fins el 9 d’agost, limitat a la seva lectura en el propi ajuntament de Forallac i, segons els ecologistes, ha estat negociat amb l’alcalde de Forallac (CiU) i el Departament de Territori i
Sostenibilitat- Agència de Residus de Catalunya, d’esquenes a qualsevol informació als habitants de la comarca. Part de la negociació es va fer davant d’un projecte d’incineradora que completaria l’oferta de sis plantes gestores de residus tòxics i perillosos.
Tant els ecologistes com la societat civil demanen al Govern un control del compliment de la resolució, és a dir, que es convoqui de manera extraordinària a la comissió de Territori i Sostenibilitat per saber què està fent el Govern per complir la resolució aprovada i també que
comuniqui, per mitjans apropiats a la població afectada i a les entitats socials i ecologistes que donen suport a la població afectada.
El Pla Territorial sectorial d’infraestructures de tractament de residus municipals de Catalunya (2006-2012) no contempla aquesta instal·lació. La Macroplanta preveu tractar una part de residus municipals per convertir-los en Combustibles Derivats de Residus (CDR) i cremar-los.

Això vulnera la normativa vigent de residus de Catalunya. A més, el Pla està paralitzat per la redacció d’un nou Pla General de gestió de Residus i Recursos de Catalunya (2013-2020).

No a l’autorització de la Macroplanta ni aquí ni en lloc, sí a un canvi de paradigma i model de producció i gestió de residus cap al Residu Zero!

Annex:
Resolució del 20 de març de 2013 del Parlament de Catalunya:
Parlament de Catalunya insta el Govern a:

  • A. Aturar d’una manera immediata el procés d’autorització del projecte d’una planta de tractament i valorització de residus industrials i especials que es vol situar al municipi de Forallac (Baix Empordà) al costat dels Clots de Sant Julià, un Jaciment arqueològic d’elevat interès històric, i iniciar un procés de debat amb els agents del territori.
  • B. Informar la població adequadament i amb transparència de totes les gestions que s’estan duent a terme.
  • C. Complir amb el Pla territorial sectorial de gestió d’infraestructures i residus municipals de Catalunya.

Signatures:
Veïns i Fills de Forallac
SOS Empordanet
Gent pel Territori
Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA-EdC)
Associació Naturalistes de Girona ANG-EdC
Federació Ecologistes de Catalunya (EdC)
Ecologistes en Acció- Comarques gironines
IAEDEN-EdC
LIMNOS-EdC
GEPEC-EdC
IPCENA-EdC
GDMNS-EdC
La Bisbal d’Empordà, 13 d’agost 2013

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *