Agricultura i Aiguamolls. L’article de l’ham del febrer 2014

El 2014 és l’Any Internacional de l’Agricultura familiar, i per tant, la Convenció de Ramsar ha triat Aiguamolls i agricultura com el tema per al Dia Mundial de les Zones Humides del 2 de febrer de 2014. És un tema molt important per Ramsar, atès que els aiguamolls estan sovint íntimament vinculats amb l’agricultura, junts en pro del creixement, amb la qual cosa es posa l’accent en la necessitat que els sectors dels aiguamolls i l’agricultura, i també per descomptat el sector de l’aigua, treballin junts per aconseguir els millors resultats comuns. Sovint els aiguamolls s’han considerat un obstacle per a l’agricultura, i encara segueixen sent drenats i recuperats per habilitar terrenys agrícoles. Però cada vegada es comprèn millor el paper fonamental que exerceixen els aiguamolls en suport de l’agricultura, i hi ha pràctiques agrícoles reeixides que sustenten uns aiguamolls sans. Malgrat tot, actualment les previsions no son optimistes.

Comic Ramsar2014

El 70% d’aigua que es consumeix es dedica a finalitat agrícoles, pel 2050 es preveu un augment del 19% en el aquest consum, les demandes de producció augmenten, cada cop hi ha menys terres cultivables, i tot això en un escenari de canvi climàtic. Els conflictes per l’aigua estan a l’odre del dia, com l’espoli de l’aigua del riu Ter que se’n va a Barcelona, incomplint els cabals mínims i afectant al reg de la plana del Baix Ter. O el transvasament de l’Ebre que podria afectar irreversiblement la hidrologia del Delta provocant la salinització dels arrossars i la baixada de la producció pesquera. A nivell global la dessecació d’aiguamolls per fer biocombustible ha portat a una en situació dramàtica a més de 97.000 persones que depenien dels recursos del  Delta del riu Tana a Kenya, i han hagut de redactar un pla d’ús compartit dels recursos. I es que cal buscar noves solucions. La construcció d’una gran embassament al Camerun per fer noves zones d’arròs, va afectar les crescudes del riu Waza-Logone que permetien l’activitat de pescadors, agricultors i pastors en la seva plana al·luvial. Han hagut de negociar per mantenir algunes pautes d’inundació. Al Japó intenten recuperar sistemes de producció combinada en petites explotacions tradicionals de conreus d’arròs amb peixos que aporten fertilitzants, ànecs i, fins i tot, moreres als marges per a la producció de seda. A Estats Units, al riu Tualatin, una empresa d’abastament d’aigua paga als agricultors per restaurar la vegetació de la riba per fer ombra al riu, compensant l’impacte tèrmic de la seva planta de tractament de l’aigua, i recuperant l’hàbitat del salmó.

Una altra línia de treball és l’agricultura urbana. Conrear dins la ciutat, evita dessecar més aiguamolls per fer nous conreus, i allà on hi ha aiguamolls aquests es poden usar de forma responsable. Ara mateix ja és una font d’aliment important per gent de pocs recursos en ciutats com Freetown a Sierra Leone, o Amman a Jordania o a l’est de Calcuta a la Índia on cada any produeixen hortalisses, verdures i peixos per a més de 50.000 persones. L’Estany de Banyoles és un d’aquests grans aiguamolls mundials que formen part de la xarxa Ramsar i que compleix molts dels valors que promou aquesta institució. Si parlem d’Estany i agricultura, algú potser encara recordarà el bestiar abeurant-se a les ribes, o les hortes que abans ocupaven tot el front d’Estany i el Parc de la Draga. Actualment encara la xarxa de recs abasteix una gran àrea de hortes visibles, la majoria a dins zona urbana, en uns terrenys abans inundats per les aigües desbocades de l’estany i que ara són terrenys fèrtils, sense oblidar un gran volum d’horts amagats al pati de darrera de les cases del centre. Aquestes hortes i aquesta aigua dels recs és un recurs d’un incalculable valor econòmic, no només per l’aportació d’aliments i recursos per a l’autoconsum, sinó pel valor cultural i natural que generen. Algun economista ens podria calcular el que gastem en conservar el mediambient i l’Estany, i comparar-ho amb el que ens dona o ha donat: aigua potable, aigua de reg, aliments, paisatge, indústria, lleure, llegendes, salut, fotografies, pesca, esport, turisme, bany, travertí, ocells… Val la pena dedicar-hi esforços.

untitled

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *