Activitats Maig i Juny: Cicle de Consum responsable 2015

Consumir és un acte cada vegada més lligat al futur de les persones i del planeta.  Aquest cicle d’activitats pretén centrar la nostra informació i consciència col·lectiva en allò que fem i com podem fer front, com a CONSUMIDORS, als grans poders econòmics.

Durant dos mesos, diverses entitats de Banyoles s’han aplegat per a donar a conèixer i promoure iniciatives i actituds per a un consum responsable.

Web de la Campanya de Consum responsable al Pla de l’Estany

Actes_Consum_20151

Actes_Consum_20152

Actes_Consum_20153

 

PROGRAMA D’ACTIVITATS

Dimecres 6 de maig, a les 19h

Conferència: La salut en el nou model econòmic i social

Una xerrada sobre la situació que ha resultat de la crisi: la disminució dels recursos públics i les constants privatitzacions que ens obliguen a pensar que, en un futur, és molt probable que els serveis públics destinats a la salut puguin arribar a ser molt precaris.
Davant d’aquesta realitat, algunes persones proposen una nova manera de viure la salut, comparant el model mèdic occidental amb la visió de la medicina oriental, molt més holística i centrada en la prevenció.
Presenta: Elisabet Robles, Centre de Salut i Teràpies Naturals SAUC
Organitza: Can Butinyà Comerç Just
Lloc: Museu Darder

Dissabte 9 de maig, de 10 a 20h

Festa Internacional del Comerç Just
“Estira del fil” per un Comerç Just, una Banca Ètica i un Consum Responsable

Matí i tarda: activitats musicals i lúdiques
– A les 11:15h. Danses del Món, taller a càrrec de Daina Comas
– A les 12:15h. Lectura del Manifest del Comerç Just
– A les 12:30h. Continuació del taller de Danses del Món
– A les 17:30h. Concert de guitarra i cançons de “Musicadelduende” a càrrec d’en Jordi

Parades
– Informació i venda de productes de Comerç Just.
– Grup de Consum “La Cistella”. Productes ecològics i locals.
– Banyoles Solidària: informació i venda de productes de Gàmbia.
– La Poma: venda de roba i llibres de segona mà, sabons ecològics i paper fet a mà.
– Banc del Temps: “Junts aprenem a crear una altra realitat on importen més les persones que els diners”. Espai d’informació.

Organitzen: Can Butinyà-Comerç Just i Cicle per al Consum Responsable (Banyoles Solidària “La Cistella”, La Poma i Banc del Temps).
Lloc: Plaça Major

Dijous 14 de maig, a les 19h

Documenal: “Sí, es pot”. 7 dies a la PAH de Barcelona

Presentem un documental, rodat l’any 2014, que mostra el dia a dia de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Barcelona, una setmana qualsevol, en la seva incansable activitat. 52 minuts de documental on es pot visualitzar, a més del drama humà que representen els desnonaments, l’enorme treball invisible que existeix darrera de la PAH i el procés de transformació i empoderament de les persones que el componen.
Presenten i comenten: Verònica Pàez i Josep M. Reyes (membres de la PAH Banyoles)
Organitza: PAH Banyoles.
Lloc: Museu Darder
Dissabte 16 de maig, de 10 a 12:30h

Taller: Cuina vegetariana

Cuina actual i del dia a dia per a persones que volen apropar-se a la dieta vegetariana. Elaborarem tofu artesanal i altres plats creatius.

A càrrec de Núria Langa i Daina Comas.
Lloc: Local de l’AOD. c/ Maria Montessori, s/n (al costat de la Balca)
Organitzen: Ateneu Obert de la Dona i “La Cistella”
Preu: 10€ (els beneficis es destinaran a projectes de solidaritat)

Dissabte 16 de maig, a les 19h

Documental: Les nostres energies

Un documental sobre la crisi energètica a Catalunya i les alternatives existents per a un futur sostenible. El film, produït per Enginyeria sense Fronteres i dirigit per Miquel Carrillo, vol ser, en paraules seves, “una denúncia de l’actual sistema energètic a Catalunya”. 44 minuts de panoràmica general dels impactes ambientals d’un “sistema extractivista i concentrat, basat en fonts no renovables majoritàriament” sobre el territori català.

Organitza: Assemblea del Procés Constituent del Pla de l’Estany
Presenta i comenta: Ramon Caralt, membre d’Enginyeria sense Fronteres i del Procés Constituent del Pla de l’Estany
Lloc: Museu Darder

Dimarts 2 de juny, a les 19h

Documental: “ 20% de cotó i 80% de suor”

Massa sovint es pensa que els pobres són gent poc responsable i desgraciada i que, per això, els governants i poderosos del món els haurien de poder fer algun tipus de caritat o ajuda (més o menys paternalista). No obstant, si analitzessin les causes de tanta pobresa, descobririen un complex sistema d’explotació sobre el qual es basa el nostre desenvolupament a occident. El cotó és un bon exemple d’aquest sistema, basat en el lucre d’uns pocs (20%) i que té unes conseqüències tan negatives per a tanta gent (80%).

Dirigit per Pep Caballé
Organitza: Can Butinyà-Comerç Just
Presentació a càrrec d’Empar Nanclares
Lloc: Bar El Sol, Plaça de les Rodes

Dimecres 3 de juny, a les 19h

Xerrada: “Convertir aliments en escombraries: quan, com, per què?”

En la xerrada ens preguntarem sobre les causes del malbaratament alimentari, des de la producció agrícola fins al consumidor, i aprofundirem sobre la pèrdua de valor (social, econòmic) que han patit els aliments en las últimes dècades i que fan que molts acabin a les escombraries. També veurem les conseqüències d’aquest malbaratament i algunes iniciatives per fer-hi front.

Organitza: Associació de Naturalistes de Girona, Fundació ENT i Espai Ambiental dins el projecte “El valor dels aliments”: www.elvalordelsaliments.cat, i Limnos.
Lloc: Museu Darder

Dijous 4 de juny, a les 19h

Taller: funcionament del Banc del Temps del Pla de l’Estany

Un Banc del Temps està format per un grup de gent disposada a intercanviar serveis, coneixements i tasques, en definitiva, a intercanviar el seu temps.
El nostre banc del temps és una organització que funciona de forma autogestionada pels mateixos usuaris i usuàries que la formen i ofereix una alternativa a l’actual model econòmic en el qual predomina el valor dels diners. Junts aprenem a crear una altra realitat on importen més les persones que els diners. Vine al taller per a veure com funciona un Banc del Temps!

Organitza: Banc del temps del Pla de l’Estany
Lloc: Museu Darder

Dissabte 6 de juny, de 12:30-16h.

Dinar solidari d’aliments recuperats “La manduca no caduca”

Dinar popular realitzat a partir d’aliments de descart de comerços i mercats locals, o sigui, productes que ja no es poden vendre pel seu aspecte, o perquè estan propers a la seva data de caducitat, però que conserven tot el seu valor nutritiu. Serà cuinat per voluntariat i es pagarà amb donacions voluntàries d’aliments de llarga durada. El que es reculli s’entregarà a una entitat social.
Serà un àpat sense residus: hauràs de dur els teus plats i coberts!

Organitza: Associació de Naturalistes de Girona, Fundació ENT i Espai Ambiental en el projecte “El valor dels aliments”, i Limnos

Amb el suport de: Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya
Lloc: Per determinar. Consulteu-ho a www.elvalordelsaliments.cat
Diumenge 7 de juny, a les 19h

Xerrada: Kerewan (Gàmbia): Terres comunals, Agricultura i alimentació

A partir de l’exemple de petites comunitats de Gàmbia, parlarem de la distribució de les terres a nivell comunal/privat, del treball de les dones als seus horts, de la importància de l’aigua, de l’agricultura de proximitat i dels nous reptes als quals s’enfronten.
Convidarem dones Gambianes de Banyoles que treballen els horts a participar perquè expliquin les seves experiències personals.

Xerrada a càrrec de Dolors Terrades amb reportatge fotogràfic de Ramon Caralt sobre la seva última estada a Gàmbia, aquest passat mes de febrer.

Presentació a càrrec de Ramon Caralt
Organitza: Banyoles Solidària
Lloc: Museu Darder
Dijous 11 de juny, a les 19:00h

Presentació del llibre: L’hort del segon origen: l’horticultura del futur amb arrels al passat,
de Jordi Puig i Roca

Un llibre inspirat en la novel·la de Manuel de Pedrolo, Mecanoscrit del segon origen, que explica el viatge d’un científic al llarg de tot Catalunya a la recerca de les evidències d’un inesperat canvi climàtic. El llibre permet al/a la lector/a aprendre diverses tècniques d’horticultura ecològica i com aplicar-les per a cultivar varietats locals d’horta i fruiters (el llibre en recull més de 500).

Més informació: http://www.espigall.cat/

Presentació a càrrec de Jordi Puig i Roca
Organitza: LIMNOS i Associació La Cistella
Lloc: Museu Darder

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *